Aktuálne správy
Domov / PODCASTY,HOMÍLIE / Čo môžeme priniesť

Čo môžeme priniesť

Aj tento rok, ako každý iný, prinesie veci radostné i smutné. Nechajme bokom rôzne prognózy a                       „ zaručené predpovede“ a zamerajme sa na oveľa dôležitejšiu otázku: čo prinesieme my? Do svojho života, do života našej rodiny, do života svojho okolia.

Príliš rýchle odpovede často vychádzajú z povrchných pohľadov. Vnímať seba a iných len ako ľudí výkonu a produkcie patrí práve do spomínanej kategórie. Pracovať je potrebné, samozrejme, aj pre kresťana, ale kresťan nie je odkázaný len na to, čo vyprodukuje. Kresťan je, pokiaľ vskutku verí, človekom napĺňaným Božím Duchom. A len ten, kto je plný Boha, prináša do sveta, nech koná čokoľvek, veci v plnom zmysle slova dobré, večné, Božie. Tomuto hovoríme prinášať Boha do sveta. V tomto nás kresťanov nemôže nik zastúpiť. Bolo by omylom myslieť si, že sa to týka len „vyvolených“. Každý z nás môže, a na základe Kristovej výzvy k dokonalosti aj má, reálne prinášať do priestoru, v ktorom žije, Božiu prítomnosť. Práve týmto sa náš život stáva plodným a teda požehnaným. Plodný nie neuveriteľnou výkonnosťou, ktorá je zdôrazňovaná temer na každom kroku, ale Bohom, ktorý v nás pôsobí. Svet dnešných dní nie je chudobný na odborníkov, pracovitých a výkonných ľudí, ale je chudobný na Božích ľudí. Do akej miery si netrúfam ani len odhadnúť.

Preto pokúsiť sa čo najviac otvoriť svoj život Bohu, nanovo sa nadýchnuť dychom viery a snažiť sa, aby náš život bol bohatý na plody, ktoré vyrastajú z Božej lásky, ktorá je a chce byť v nás činná, je rozhodne viac, než vymýšľať zaručené recepty na zlepšenie kvality nášho života a určite viac, než snahy hľadať odpovede na zvedavé a nič neprinášajúce otázky typu: čo nám prinesie tento rok…

Ľudovít Malý

O správca farnosti

pozri tiež

Viac si všímať Pánove príkazy ( adventné zamyslenie 10.12.2021)

  Väčšinou si ľudia pokoj spájajú s oddychom, nestresovaním sa. Prorok Izaiáš ale vidí priamu súvislosť …