Aktuálne správy
Domov / Aktuálne / Vyhlásenie trnavského arcibiskupa k zákazu konania verejných sv.omší

Vyhlásenie trnavského arcibiskupa k zákazu konania verejných sv.omší

 

Vyhlásenie trnavského arcibiskupa Mons. Jána Oroscha
veriacim a kňazom Trnavskej arcidiecézy
k zákazu konania verejných svätých omší
v dňoch 10. marca-23. marca 2020
(aktualizované 13. marca 2020)

V súvislosti s prísnym rozhodnutím predsedu vlády Slovenskej republiky Petra Pellegriniho (10. marca 2020), stanoviskom KBS k zákazu slávenia verejných bohoslužieb (10. mar-
ca 2020) a aj na základe dnešného zdôvodnenia zo strany Úradu verejného zdravotníctva SR (11. marca 2020), ktoré majú zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19, odporúčam do pozor¬nosti veriacim Trnavskej arcidiecézy nasledujúce inštrukcie, ktoré boli aktualizované dňa
13. marca 2020.

Pozývam veriacich, nakoľko je možnosť ponechať otvorené kostoly na osobnú modlitbu, aby ich aj v období zákazu slávenia verejných svätých omší od 10. marca do 23. marca 2020 jednotlivo navštevovali a prosili Dobrotivého Pána Boha a našu Nebeskú Matku, Trnavskú Pannu Máriu o zdravie, pomoc a ochranu pre Slovensko.

Vnímam vrelú túžbu veriacich po účasti na svätých omšiach a túžim po dni, kedy sa budeme môcť vrátiť k verejnému spoločnému sláveniu svätých omší, rešpektujúc prijaté opatrenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva. Pripomínam, že za súčasných mimoriadnych okolností, najmä pre fyzickú a morálnu nemožnosť, veriaci nie sú povinní zúčastniť sa na svä-tých omšiach a to aj v nedeľu.

Odporúčam kňazom, ak je to možné, aby nechali kostoly otvorené aspoň v niektorých hodinách dňa pre osobnú adoráciu. Vrelo odporúčam i vystavenie Sviatosti oltárnej. Tento čas môže kňaz využiť na modlitbu. Je nutné rešpektovať zdôvodnenia a usmernenia Úradu verejného zdravotníctva SR zo dňa 11. marca 2020.

Vzhľadom na vyhlásenie Ústredného krízového štábu SR zo dňa 12. marca 2020, kňazi, ktorí slávia súkromnú svätú omšu, majú ju sláviť za zatvorenými dverami. Úmysly svätých omší prijaté na konkrétny deň je potrebné odslúžiť v ten deň počas súk¬romnej svätej omše kňaza a veriacim odporúčam, aby sa duchovne spojili v modlitbe na tieto úmysly. Časy súkromných svätých omší sa nevyhlasujú. Veriacich pozývam k sledovaniu priamych prenosov svätých omší cez vysielanie TV LUX:

PONDELOK – PIATOK – 7:00 h, 12:00 h, 19:00 h
SOBOTA – 7:00 h, 18:00 h
NEDEĽA 15. 3. 2020 – 10:30 h, 18:00 h
NEDEĽA 22. 3. 2020 – 10:00 h, 18:00 h

Pravidelná štvrtková adorácia bude vysielaná z kaplnky TV LUX v bežnom čase vo štvrtok o 20:20 h. Svätú omšu bude možné sledovať okrem TV vysielania aj online na strán-ke www.tvlux.sk, na facebooku TV LUX a tiež na youtubovom kanáli TV LUX.

Rádio LUMEN ponúka každodenné vysielanie svätej omše ráno o 08:30 h a večer o 18:00 h. Niektoré farnosti zabezpečujú i priame prenosy bohoslužieb do domácností. Tieto treba vhod-ne využiť.
Ak je možné, vysluhovanie sviatostí a svätenín treba odložiť. Ak to nie je možné, v období zákazu slávenia verejných svätých omší od 10. marca do 23. marca 2020, sa majú udeľovať v súlade s nateraz platnými nariadeniami.

Pohrebné obrady v tomto čase je nevyhnutné vysluhovať bez svätej omše a bez väčšieho počtu účastníkov.

Takisto aj pri udeľovaní sviatosti krstu je potrebné poprosiť príbuzných o zúženie okruhu prítomných na obrade.

Sviatosť zmierenia by bolo vhodné vysluhovať v presne určený a vymedzený čas, nie však hromadne (myslí sa tu hromadné spovedanie pred sviatkami). Pritom je potrebné uprednostniť exteriér a podľa možnosti spovedať s ochrannými prvkami. Je potrebné vyhnúť sa tomu, aby sa vytvárali dlhé rady veriacich, ktorí čakajú na svätú spoveď.

Sviatosť pomazania chorých nech kňazi vysluhujú v jednotlivých prípadoch s najvyššou mierou hygieny. V prípade duchovnej služby nakazenému v nemocnici alebo v domácnosti je nevyhnutné postupovať striktne podľa inštrukcií ošetrujúceho lekára a len s ochrannými prv-kami.

Na záver Vás všetkých povzbudzujem k pevnej viere, aby sme si spomenuli na našu históriu, kde nás naša Trnavská Panna Mária viac krát zachránila a uvedomme si, že kostol nie je mies-tom nákazy ale spásy.

V Trnave, 11. marca 2020

Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup

O správca farnosti

pozri tiež

Červená streda 22.11.2023 ( program v našej farnosti)

Červená streda 22.11.2023. Venovaná je prenasledovaným kresťanom. Nadácia Pomoc trpiacej Cirkvi ACN Slovensko aj tento …