Aktuálne správy
Domov / Aktuálne / Zomrel emeritný rímsky biskup Benedikt XVI!

Zomrel emeritný rímsky biskup Benedikt XVI!

Pozostatky emeritného pápeža budú od pondelka 2. januára vystavené v Bazilike sv. Petra, kde sa s ním budú môcť rozlúčiť veriaci.

 

Vo veku 95 rokov zomrel v sobotu emeritný pápež Benedikt XVI. Oznámil to Vatikán.

„So zármutkom vám oznamujeme, že emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel dnes (31. decembra) o 9.34 h v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne. Ďalšie informácie budú nasledovať čo najskôr,“  informoval hovorca Tlačového strediska Svätej stolice Matteo Bruni. 

Pozostatky emeritného pápeža budú od pondelka 2. januára vystavené v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, kde sa s ním budú môcť rozlúčiť veriaci.

Zdravotný stav Benedikta XVI. sa v posledných dňoch zhoršil, pripomína spravodajský web Vatican News.

Pápež František v stredu (28. decembra) počas generálnej audiencie vyzval veriacich, aby sa modlili za 95-ročného emeritného pápeža, lebo jeho zdravotný stav sa zhoršuje a je „veľmi chorý“. František v stredu Benedikta navštívil.

Bývalého nemeckého kardinála Josepha Ratzingera zvolili za pápeža v roku 2005. Prijal meno Benedikt XVI.

V roku 2013 ako prvý pápež po šiestich storočiach dobrovoľne odstúpil z funkcie. Abdikáciu odôvodnil pokročilým vekom a tým, že už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.

Benedikt si Kláštor Matky Cirkvi vybral za svoju rezidenciu po svojom odstúpení v roku 2013.

A my v týchto chvíľach Pánovi ďakujeme za dar jeho osobnosti. Dedičstvo jeho magistéria je svetlým bodom na pozadí veľmi náročných výzviev, ktorým Cirkev musela čeliť počas jeho pontifikátu. 

O správca farnosti

pozri tiež

Červená streda 22.11.2023 ( program v našej farnosti)

Červená streda 22.11.2023. Venovaná je prenasledovaným kresťanom. Nadácia Pomoc trpiacej Cirkvi ACN Slovensko aj tento …