Aktuálne správy
Domov / Aktuálne / Mladým: viete aká je podľa pápeža Františka ústredná otázka vášho života?

Mladým: viete aká je podľa pápeža Františka ústredná otázka vášho života?

Pápež mladým ( a nie len im) v týchto dňoch hovorí,
aby sa v tejto ťažkej dobe zahľadeli na obraz Márie kráčajúcej na ceste.

Evanjelista Lukáš, ktorý o tom píše zaznamenal, že sa ponáhľala ( Lk 1,39). Jej ponáhľanie ale nebol útek od niečoho, ale pohyb k niekomu, kto potreboval pomoc. Neváhala prejsť viac ako 120 km ( zvážme cestovanie v tých časoch…), aby bola pri človeku, ktorý potreboval pomoc. Núdza iného ju dáva do pohybu.

Záujem o iných je tam, kde je srdce naplnené správnym obsahom. Z opisu udalosti zvestovania vieme, že Mária bola plná milosti, čiže Božej lásky. Kde niet lásky, niet záujmu. K mladosti akosi prirodzene patrí pohyb. Mnohí mladí sa dnes ale nehýbu. Nehybne sediac, „ uväznení“ v sociálnych sieťach s hlavou sklonenou nad blikajúcimi obrazovkami akurát zručne pohybujú prstami na klávesniciach ich mobilov a počítačov. Ako im pomôcť, aby dali do pohybu svoj život tým správnym smerom? Túto otázku si kladú všetci, ktorým na mladých záleží, ale ak si ju nebudú klásť aj samotní mladí, nič sa nedosiahne. 

Pápež František vám mladým hovorí práve toto: Ústredná otázka nášho života znie: pre koho som tu?

Mnohé dobré maminy a staré mamy mali a majú nie len dobré recepty na chutné jedlo ( aj keď zrejme výživoví poradcovia dneška majú k nim mnohé výhrady), ale aj recept na to, ako dať tú správnu chuť a smer ľudskému životu. V r.1917 sa v portugalskej Fatime nechala počuť tiež jedna matka. Prišla na zem z neba a cez tri malé deti zanechala mocné a ohromujúce posolstvo o Božej láske. Za príčinu smútku dnešného človeka a množstva zla, ktoré ľudia páchajú, označila ľahostajnosť vo vzťahu k Bohu. Je to vlastne určitý druh nehybnosti. Recept na rozhýbanie sa, na zobudenie sa zo spánku ľahostajnosti, ktorý Matka Božia odovzdala ľudstvu vo Fatime, sa nazýva obrátenie. Obrátenie je zmena kurzu, rozhodne to je pohyb v smere k Bohu, cesta k Nemu. Toto môže spôsobiť len Boh a preto naša hlavná pomoc mladým je pomôcť im klásť si správne otázky a umožniť im, nakoľko je to možné, aby tohto Boha stretli.

Nie všetci môžu byť na Svetových dňoch mládeže, nie všetci majú záujem o „stretká“ vo farnosti, výlet či púť, mnohých nezaujíma Boh, Cirkev… Nik z nich sa ale nevyhne realite stretávania so svojimi blízkymi, spolužiakmi, spoluobčanmi, farníkmi. Ak bude Božie svetlo v srdciach tých, ktorých mladí budú stretávať,  otvorí sa im možnosť stretnutia so samotným Bohom.

Mária sa ponáhľa, aby pomohla. Jej náhlivosť je čnosťou tých, ktorí vedia, že nemožno odkladať nič z toho, čo môže iným pomôcť, aby stretli Boha, nech je to čokoľvek. Jej náhlivosť vyzýva vás, milí mladí priatelia, aby ste neodkladali to, čo vo vás môže vykonať Boh, ak mu to dovolíte. Prosme Matku Božiu, aby svojim orodovaním pomohla mladým vykročiť a dať svoj život do pohybu tým správnym smerom.

Ľudovít Malý, kňaz

( Pri písaní tohto povzbudenia ma inšpirovalo  Posolstvo pápeža Františka na 37. Svetové dni mládeže, ktoré sa konajú v týchto dňoch 1.-6.8.2023 v Lisabone.)
Link na posolstvo: https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-papezov/c/posolstvo-k-svetovemu-dnu-mladeze-2022

 

O správca farnosti

pozri tiež

Červená streda 22.11.2023 ( program v našej farnosti)

Červená streda 22.11.2023. Venovaná je prenasledovaným kresťanom. Nadácia Pomoc trpiacej Cirkvi ACN Slovensko aj tento …