Aktuálne správy
Domov / Sviatosti / Informácie pre birmovancov a ich rodičov ( 1.časť) – aktualizované

Informácie pre birmovancov a ich rodičov ( 1.časť) – aktualizované

 

Vek na prijatie sviatosti birmovania
– Konferencia biskupov Slovenska stanovila vek birmovancov na 13 rokov

V našej farnosti sa budú pripravovať birmovanci od 8.ročníka ZŠ a vyššie.

Podmienky pre prijatie sviatosti birmovania vo farnosti Merašice:

1. Úprimný úmysel prijať sviatosť birmovania – slobodne a dobrovoľne.
2. Snaha o život podľa evanjelia.
3. Intenzívnejší duchovný života – modlitba, častejšia účasť na sv. omši, spoveď.
4. Zapojenie sa do života vo farnosti –modlitba sv. ruženca pred sv. omšou, čítanie pri sv.omši, prosby,obetné dary, brigáda okolo kostola, na fare.
5. Život z Božieho slova – pravidelné čítanie Sv. písma, najmä evanjeliá.
6. Osvojenie potrebných vedomostí, ktoré by mal dospelý kresťan ovládať, môže birmovanec nadobudnúť na birmovných stretnutiach, ktoré sú povinné. Ak sa pre vážnu príčinu nezúčastní, musí sa včas ospravedlniť, po ukončení bude birmovanec preskúšaný.
Hlavné zdroje, z ktorých čerpáme: Sv.písmo a Katechizmus katolíckej cirkvi.
7. Každý birmovanec si nájde svojho nebeského birmovného patróna – mal by to byť svätec (svätica), ktorého(ú) si birmovanec zvlášť váži, je určitým príkladom, povzbudením.
8. Birmovný rodič musí byť dospelý kresťan, ktorý prijal sviatosť birmovania a snaží sa žiť príkladným katolíckym životom a má osobný vzťah k birmovancovi.
9. Povinná účasť na katechézach v rámci prípravy na birmovku.

Správca farnosti preberá zodpovednosť za birmovancov od momentu začatia katechézy ( spoločného podujatia) až do jej ( jeho) ukončenia. Cestou na katechézu  alebo podujatie ako aj cestou z nich, preberajú zodpovednosť za birmovanca rodičia.

Oznámenie termínov katechéz a stretnutí bude formou farských oznamov ( aj na www.farnostmerasice.sk) .

Téma 1. katechézy v piatok 20.10.2023: Historicita Ježiša Krista. Začiatok o 18.00 účasťou na sv.omši, po nej katechéza, organizačné pokyny.

Domáce zadanie pre birmovancov: zabezpečiť si Sväté písmo Nového zákona a z evanjelia podľa sv.Lukáša prečítať si 1.kapitolu. Sv.písmo si treba priniesť na katechézu, ako aj pero a poznámkový zošit.
Birmovanci prinesú v písomnej forme údaje: meno a priezvisko, dátum narodenia, dátum a miesto krstu, adresu trvalého pobytu, ročník a školu ktorú navštevujú, telefónny kontakt na seba a na jedného zo zákonných zástupcov ( osobné údaje sú spravované v zmysle platnej legislatívy).

 

Modlitba birmovanca:

Dobrý Bože,
ďakujem ti, že som sa stal v krste tvojim dieťaťom, ďakujem ti, že  môžem prijímať v Eucharistii Telo nášho Pána Ježiša Krista, ďakujem ti za dar viery. Teraz ma voláš k tomu, aby som nastávajúci čas prípravy na birmovku prežil naplno. Sám to však nedokážem. Pomôž mi v tom, prosím. Daj, aby som si s tebou vytvoril blízky a osobný vzťah.
Chcem ťa spoznať takého, aký skutočne si – ako milujúceho a nekonečne milosrdného Boha, ktorý z lásky ku mne neváhal darovať svoj život. Nauč ma všetko, čo potrebujem vedieť, aby som sa stal dospelým kresťanom a dobrým človekom. Veď ma a požehnávaj všetko, čo budem v rámci prípravy na birmovku robiť. Buď so mnou a nikdy ma neopúšťaj. Matka Božia, Preblahoslavená Panna Mária, stráž moje kroky, aby som dobre využil čas prípravy na birmovku. Amen.  

O správca farnosti

pozri tiež

Birmovancom- 3.katechéza zhrnutie

3. katechéza Za koho pokladajú ľudia Syna človeka (Mt 16, 13) Bol Ježiš Boh  alebo …